“Uhm kaffen smager af bær og blomster!”

Giv dig tid til at smage på de gode bønner med en kaffesmagning eller cupping som det hedder på fagsprog.

Det var så en sætning, jeg ikke lige havde troet, jeg ville udbryde en lørdag aften i gode venners selskab…

Men sætninger som ovenstående stod i kø, da jeg var inviteret til kaffesmagning – også kaldet cupping – hos Rune fra cafezinho.dk.

Cupping er en virkelig god og sjov måde at udvikle sin evner til at beskrive smagsindtryk, og så er det jo altid sundt at bruge sine smagsløg lidt mere bevidst og aktivt. Vi smagte på tre meget forskellige kvalitetskaffer nemlig Gatina Kenya AA Top Nyeri, Daterra Sweet Collection Brasilien og Bella Vista Cup of Excellence Columbia.

Først hældes en mængde friskkværnet kaffe i en kop og overhældes med 92 grader varmt vand. Kaffen hviler i præcis fire minutter, og bønnerne lægger sig som et grødet låg på toppen. Efter de fire minutter skubbes bønnerne forsigtigt til side med en ske, og så åbenbarer den rene og mest komplekse kaffearoma sig. Næsen skal helt ned i koppen, og ifølge Rune er det bare udtryk for kaffecoolness at ende med grums på snuden.

Derefter lader man kaffen afkøle lidt, inden man smager på den med en slubren som ved vinsmagning. Der var tydelig forskel på de tre kaffer, vi smagte på. Kaffen fra Kenya var frugtig og ledte vores tanker hen på solbær, hyldebærsuppe med tvebakker og blomster. kaffen fra Columbia var mørk og nøddeagtig i smagen, mens kaffen fra Brasilien havde tydelige noter af både karamel og chokolade. Heller ikke tosset.

Hvilken bønne, vi bedst kunne lide, kan du læse her. Og ellers vil jeg blot varmt anbefale forskellige smagstest som et hyggeligt og underholdende indslag en fredag eller lørdag aften i godt selskab. Ud over at smage på vin, kaffe og øl, kan man jo også udfordre sine smagsløg med te, chokolade, vanille eller olivenolie.

This entry was posted in Drikke, Inspiration and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>