Ramt af ramsløg lige i hjertekulen

Lige nu vælter ramsløgene op af skovbunden og indhylder skoven i en duft af hvidløg, som her i Riis Skov. Ramsløg er skønne i mad. Foto: Mathias

Lige nu hænger der en heftig duft af hvidløg over Riis Skov i Århus. Årsagen til dette er, at ramsløgene lige nu vælter op af skovbunden. Jeg cyklede en tur i skoven i weekenden og plukkede mig en pose fuld af de spæde blade – og du skulle tage at gøre det samme, i Riis Skov eller i en anden hvidløgsduftende skov nær dig. For ramsløg er et skønt indslag i rigtig mange retter, og her i begyndelsen af april er de bedst.

Ramsløg er lidt mildere i smagen end hvidløg, men de smager godt igennem, så der er til rigtig mange køkkeneksperimenter i en indkøbspose fuld af blade, skulle jeg hilse at sige!

Indtil videre har jeg lavet en dejlig græsgrøn kryddersalt ved at blende en håndfuld groft havsalt med en stor håndfuld ramsløg.

Jeg har også kreeret en skøn pesto, der kan bruges på brød, i pasta, i risotto, som dip til ovnbagte grønsager eller i dressinger. Opskriften får du nedenfor.

Derudover er jeg vild med friske ramsløg i min salat eller som grønt drys på eksempelvis en suppe. Og i morgen får du en opskrift på boller med ramsløg – virkeligt et hit!

Ramsløgpesto er let at lave og kan bruges på brød, i pasta, i risotto og som grøn dip til ovnbagte grøntsager eller steg. Foto: Mathias

Ramsløgspesto – det skal du bruge:

2 gode håndfulde ramsløg (bladene)
2 gode håndfulde persille
2-3 dl. olivenolie
1 skive tørt, lyst brød
1 håndfuld mandler eller pinjekerner
1 citron, saft og lidt revet skal (ca. 1 tsk.)
Salt og peber efter smag

Sådan gør du:
Put alle ingredienser op i en blender eller en foodprocessor og kør indtil massen er jævn og ensartet. Spæd eventuelt til med lidt olivenolie, hvis pestoen ikke bliver lind nok. Smag til med salt, peber og citron.

Pestoen fyldes på et rent glas og opbevares på køl. Den kan holde sig i en god uge, hvis du kan holde dig fra den så længe…

Et godt tip:
Får du som jeg lige rigeligt med ramsløg med hjem fra skoven, så kan bladene hakkes og fryses i mindre portioner. Så er der forårssmag fra Riis Skov året rundt – ikke dårligt!

Du kan også finde flere lækre opskrifter med ramsløg i Christa Alstrups køkkenalmanak ‘Køkkenfryd’, der er en af mine yndlingskogebøger. Hun laver blandt andet pasta med ramsløg og ramsløgssmør. Bogen er desværre udsolgt fra forlaget, men den findes på biblioteket og måske også antikvarisk.

This entry was posted in Inspiration, salat, Tilbehør and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>