Kardemums

Friskbagte kardemommeboller efter svensk forbillede med friskkværnet kardemomme i dejen, fyldet og på toppen. Foto: Mathias

Det svenske køkken er meget lig det danske, men på et punkt adskiller det sig: Svenskerne er ikke bange for at bruge markante krydderier som dild, kommen og ikke mindst den aromatiske kardemomme i rå mængder i deres mad.

Jeg er lige vendt hjem fra en tur til Stockholm, og jeg har altså svært ved at forlade Sverige uden at at have sat tænderne i en kardemommebolle. Denne gang blev den indtaget på caféen Il Caffe på Södermalm, og mens jeg nedsvælgede en ret så velbrygget caffe latte, satte jeg mig for at dissekere bollen for at kunne gøre svenskerne kunsten efter. Kardemommebollen minder lidt om kanelsneglen, hemmeligheden er det man, efter dansk standard, ville kategorisere som overdrevet brug af kardemomme. Svenskerne opererer ikke med knivspidser i doseringen af kardemomme, men med spiseskefulde. De går all in på kardemomme.

Det kan ikke anbefales nok at holde sig fra tørt, stødt kardemommepulver fra supermarkedet. Brug hele kardemommekapsler som stødes i en morter eller i en kaffekværn. Giv kapslerne et par lette stød, pil de grønne skaller fra, og gå derefter løs på de sorte, små kardemommekorn. Derved får du hele kardemommens intense aroma med. Foto: Marie

Hjemme igen har jeg eksperimenteret lidt med nogle opskrifter – så her kommer mit bud på kardemommebollen. Efter svensk forbillede er der intet mindre end 3 spsk. kardemomme i bollerne. Det giver uden tvivl den bedste smag, hvis man bruger friskkværnet kardemomme direkte fra de små, sartgrønne kapsler. På den måde får man kardemommens intense eukalyptus- og citruspræg med ned i bolledejen.

Her er til ca. 20-30 boller

Det skal du bruge
25 g. gær
1 æg
2,5 dl. lunken mælk
600 g. sigtet speltmel eller hvedemel
100 g. muscovadosukker (eller alm. rørsukker)
75 g. blødt smør
1/2 tsk. salt
1 spsk. friskkværnet kardemomme

 

Fyld
75 g. blødt smør
5 spsk. muscovadosukker – eller almindeligt rørsukker
1 spsk. friskkværnet kardemomme

Topping
1 sammenpisket æg
1-2 spsk muscovadosukker (alm. rørsukker kan også bruges – eller endnu finere: perlesukker)
1 spsk friskkværnet kardemomme

Sådan gør du
Opløs gæren i den lunkne mælk. Tilsæt halvdelen af melet sammen med ægget. Pisk til en ensartet masse og lad dejen hvile i en time.

Tilsæt resten af melet, sukker, kardemomme, smør og salt. Ælt det sammen til en glat dej. Lad dejen hæve i en halv time.

Del dejen i to og rul begge klumper ud med form som en rektangel. Smør smørret på dejen, drys med sukker og til sidst kardemomme. Rul dejen sammen som til en roulade, og skær hver rulle ud i 10-15 snegle.

Læg sneglene på en bageplade. Du kan vælge at lade sneglene stå på højkant med sammenrulningen nedad. Det giver sneglene en fin form og et lækker blødt indre. Alternativt kan du lægge sneglene ned, ligesom når man bager kanelsnegle. Det giver en sprødere snegl. Lad sneglene hæve i en halv time.

Pensl sneglene med sammenpisket æg, drys med sukker og friskkværnet kardemomme. Bages i ovnen ved 225 grader i 7-10 minutter, til de er gyldne.

Et godt tip
Kardemommebollerne kan fint fryses.

Eksperimentér gerne med fyldet. Prøv eksempelvis en deluxeversion, hvor smørret til fyldet tilsættes med revet citronskal og vanillekorn foruden frisk kardemomme.

This entry was posted in Kager and tagged , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>