Godt nytår!

Vi tog hul på det nye år med kransekage efter Meyers opskrift og sød, mousserende vin. Foto: Mathias

Jeg tog afsked med 2011 på behørig vis – med en 5-retters menu. Middagen var et sammenskudsgilde, og det kan virkelig anbefales. Selvom jeg ikke har det mindste imod at lave mad, så var det en ret genial løsning, så jeg også havde tid til at slappe af og smage på en drue eller to…

Da en af vores nytårsgæster er fra Polen, havde menuen polsk præg. Skønt at få lov at smage på en anden madkultur på årets sidste aften. Og selvom polsk mad umiddelbart kan lyde som en robust og tung affære, så var det overraskende og delikat – en madkultur jeg gerne vil snuse mere til.

Se bare hvor delikat polsk mad kan være:

Nytår på polsk - charcuterifad med polske specialiteter bl.a. strudsepølse, skinkepølse og kabanosi. I midten ses små græskar fyldt med cremet ost. Foto: Mathias

Her er nytårsmenuen
Appetizer: Små makiruller med laks, avokado eller agurk
Drink: Fransk crémant

Forret: Polsk charcuteri- og ostefad med tranebær, syltede svampe og peberrodssalat
Drink: Polsk vodka med tranebærjuice og grenadine

Hovedret: Rådyrsfilet rullet i enebær, allehånde og peber dertil salat à la Paul Cunningham med rødkål, figner, æbler og rødbeder samt en salat af revet rødbede, æble, ingefær og peberrod vendt i letpisket flødeskum
Drink: Rosmarin-calvados-æble-harmoni

Dessert: Pærer pocheret i rødvin med krydderier dertil chokolademousse, chokoladesauce, usødet blommemarmelade, hakkede nødder, frisk frugt og blåbær
Drink: Kaffe (tiltrængt)

Kl. 24-hapsere: Kransekage efter Meyers opskrift, chokoladetrøfler med whisky, lakridskys i to varianter (opskrift følger snart)
Drink: Sød mousserende vin

Polsk ostefad bl.a. med den polske oste-specialitet Oscypek i en rund og flettet udgave. Oscypek er en salt, røget fåreost, og nok det tætteste ost kan komme på bacon. Virkelig velsmagende især med syltede tranebær til. På fadet ses også en brun porterost med emmentaler og en gederulle vendt i aske. Foto: Mathias

 

 

 

This entry was posted in Drikke, Inspiration and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>