Fyr op under det indiske køkken

Indisk mad giver varmen, for der er fuld skrue på krydderierne. Her er det en masalakylling med krydrede brune ris, pappadums, raita, mangosalat og dampede pak choi. Foto: Marie

Det er januar, det blæser og jeg drømmer vanen tro om varmere himmelstrøg. At håbe på en indian summer her i begyndelsen af året er jo nok lige lovlig optimistisk, men så kan man jo altid rejse med smagsløgene og fylde gryderne med krydderier, der virkelig giver varmen. Jeg tog til Indien en helt almindelig hverdagsaften og endte med at sætte tænderne i dejlig og krydret masalakylling med krydrede, brune ris, kølende raita og en solgul mangosalat med chili. Hertil sprøde pappadums og dampede pak choi.

Det skal du bruge – og sådan gør du

Masalakylling:

500 g. kylling i stykker
1 løg
3 fed hvidløg
4 cm. frisk ingefær, revet
1 rød chili
1 dåse flåede tomater
2 spsk. olie
3 hele nelliker
1 tsk. spidskommen
4 hele kardemommekapsler
1 kanelstang
1 tsk. garam masala
1 tsk. korianderfrø
1 tsk. gurkemeje
5 tørrede karryblade
Salt

Foto: Marie

Hak kyllingen i mundrette stykker og put den i en frysepose. Rist spidskommen, korianderfrø og garam masala på en tør, hed pande og stød herefter krydderblandingen i en morter eller krydderikværn. Tilsæt gurkemeje og hæld det hele i posen. Luk og massér nu kyllingen, så krydderierne er godt fordelt.

Blend løg, hvidløg, chili, ingefær og svits blandingen gylden i en varm pande. Tilsæt de flåede tomater sammen med hele nelliker, kanelstangen og karrybladene og steg over svag varme. Tilsæt herefter kyllingen, og lad retten simre, til kyllingen er gennemstegt. Smag til med salt.

Raita:

200 g. agurk, revet og vredet
1 tomat
150 g. græsk yoghurt
en håndfuld frisk koriander
salt
1 spsk. olie
2 tsk. sennepsfrø

Riv agurken og vrid væden fra. Hak tomaten fint og bland med agurk. Bland herefter med yoghurt og tilsæt salt og hakket, frisk koriander. Smag til. Lun olien på en pande og tilsæt sennepsfrø. Når de popper hældes olie og frø over den færdige raita.

Mangosalat:

1 frisk, moden mango
1 rød chili
1 lime
lid frisk koriander

Hak mangoen i tern. Hak chilien i fine tern og drys over mangoen. Vrid til sidst en lime over salaten og drys med frisk koriander.

Dampede pak choi

4 hele pak choi

Skær kålen i halve eller kvarte på langs og læg dem med bunden først i en gryde, så de står ret op langs grydens kant. Tilsæt lidt vand med salt og damp, til de er møre.

Krydrede brune ris

Kog risene som anvist på pakken, men tilsæt kogevandet to hele nelliker, to kardemommekapsler og et lille stykke kanel samt rigelig salt. Det giver risene en dejlig, krydret smag.

Pappadums

Jeg køber mine pappadums færdige hos den lokale krydderipusher og steger dem i rigelig olie. Herefter lægges de til afdrypning på køkkenrulle.

En kold pilsner passer rigtig godt til den krydrede mad :-)

 

This entry was posted in Indisk, Middag and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>