Røg i køkkenet på den gode måde

Polakkerne kan altså også det med rygeost, den polske specialitet oscypek er virkelig værd at stifte bekendtskab med. Den er fast i kødet med en god fedme og har en kraftig røgsmag. Foto: Mathias

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi lever på polsk i øjeblikket – i hvert fald madmæssigt. Efter nytårsaften har vi køleskabet fyldt af polske specialiteter. Blandt andet ligger vi inde med den polske rygeost oscypek, der er en speciel men smagfuld fætter.

Den kommer i et hav af forme og faconer – lige fra torpedoformet som ovenfor til en yndig fletning, som den vi spiste nytårsaften.

Den er dejlig, som den er, som et spark af røg på rugbrødsmaden eller på ostebordet. Men den er også rigtig fortrinlig i varme retter, hvor den giver smagen et delikat røgslør.

Røg som smagsgiver hittede stort blandt kokke for et par år siden. Selvom jeg var lige ved at få for meget røg i køkkenet på et tidspunkt, så mener jeg, at et hint af røg klæder fede madvarer som avokado og laks rigtig godt. Eller kraftigt smagende ingredienser som peberfrugt og tomat.

Her har jeg kommet den polske rygeost på en bruchetta. Smagen af tomat, sukker og røg minder lidt om barbeque. Resultatet var så godt, at jeg ikke nåede at få taget et billede, før de var spist…

Der var bare krummer og oliepletter tilbage, da Mathias fik fundet kameraet frem. Men de sprøde bruchetta var en succes. Foto: Mathias

Det skal du bruge

6 skiver brød
1 fed hvidløg
3 blommetomater
olivenolie
salt
sukker
1 god skive oscypek, skåret i små trekanter
timian

 

 

Sådan gør du

Gnid brødskiverne med hvidløg. Skær tomaterne i skiver og fordel dem på brødet. Drys med salt og sukker. På denne årstid skal sødmen i tomaterne ofte lokkes frem med lidt sukker. Fordel oscypek og dryp med lidt olivenolie, inden du drysser lidt timian over.

Bag brødene i ovnen ved 200 grader i 15 minutter, til osten er gylden og brødet sprødt. Det kan også gøres under grill, og så går det stærkt, så vær på vagt ved ovnlågen!

 

 

 

This entry was posted in Brød, Italiensk, Polsk, Tilbehør and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>