Dampet fisk med saftig æblesalat og sprøde bønner

Det kan godt være, at det ifølge kalenderen er efterår, men jeg har først lige opgivet drømmen om indian summer, og har brug for en blid overgang til det tungere efterårskøkken. Derfor denne lette sensommerret med sprøde efterårsæbler fra torvet. Hvidvinsdampet hellefisk med saftig æble-fennikel-salat med lime og sprøde, grønne bønner. Foto: Mathias

Selvom rodfrugterne nu ligger klar hos grønthandleren, så er jeg endnu ikke helt klar til at kapitulere til den tunge efterårsmad. Men der er heldigvis også stadig saftige frugter og bær at sætte tænderne i.

En lørdagstur på torvet på Ingerslevs Boulevard i Aarhus kastede både hindbær, sprøde danske æbler og en pikant lille fennikel af sig. Derfor bød weekenden på en  let sensommerret i form af hvidvinsdampet hellefisk med en saftig æble-fennikel-salat og sprøde, grønne bønner – eller haricots verts, som vi med franske fornemmelser kalder dem…

Retten er let at lave, og kalder på kølig hvidvin. Opskriften nedenfor er til 2 personer.

Det skal du bruge

300-400 g. hellefisk eller en anden lys fisk (kulmule eller torsk vil også være godt)
1 finthakket skalotteløg
1/2 tsk. stødt fennikel
1 spsk olivenolie
1 dl. hvidvin
1/2 dl. fløde
2 håndfulde friske, grønne bønner
1/2 fennikel
1 æble
skal og saft af en 1 øko-lime
1 håndfuld ruccola
lidt af den fenniklens grønne dusk
salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Skær fennikel og æble papirstyndt – brug et mandolinjern, hvis du har det. Læg ruccolaen på et fad og bland æble og fennikel ovenpå. Riv skallen på limefrugten og drys over salaten, dryp herefter med saften fra den ene halvdel af  limefrugten over salaten, så æblerne ikke bliver brune, og krydr med lidt salt og peber. Pluk afslutningsvis lidt af fenniklens grønne top og drys over salaten.

Så er det tid til at pyne bønnerne, så de senere er klar til en hurtig tur i kogende vand.

Hak skalotteløget fint og steg det let ved svag varme i olivenolien. Det må ikke tage farve, men skal blot blive gennemsigtigt og lidt blødt. Tilsæt stødt fennikelfrø og varm dem godt igennem, så de frigiver deres anissmag. Skru op for varmen og tilsæt hvidvinen, sørg for at dampe alkoholen fra, det tager et par minutter. Giv fisken et skud salt og peber og læg den forsigtigt ned i gryden ovenpå løgene. Damp til fisken er hvid hele vejen igennem, den må ikke virke gennemsigtig. Tag herefter fisken op og hold den varm.

Blanchér bønnerne i kogende vandt i 2 minutter, de skal blive flot grønne i farven, men stadig have bid. Stop kogningen ved at give bønnerne en tur under den kolde hane.

Kog væsken i gryden ind til der kun lige er et par spiseskefulde tilbage. Si løgene fra og hæld fonden tilbage i gryden. Tilsæt fløde og smag til med salt og peber. Varm saucen igennem, men pas på, at den ikke skiller.

Servér – eventuelt med den halve lime, som man kan dryppe over fisk og salat, samt et godt madbrød.

This entry was posted in Fisk and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>